ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ CARDASSILARIS FAMILY ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΦΙΣΕΣ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΡΚΕΣ ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 1862.

 

Αιώνες τώρα, οι οπωρώνες εσπεριδοειδών και η μαστίχα αποτελούν τα πιο πολύτιμα προϊόντα για το νησί της Χίου. Οι πρώτες αναφορές για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στη Χίο χρονολογούνται από το 1400 και η εξαγωγή φρούτων και χυμών φρούτων σε βαρέλια αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1474.

Για σχεδόν 350 χρόνια, η Χίος άκμαζε. Ωστόσο, η παραγωγή σταμάτησε το 1822 κατά την τουρκική εισβολή, κατά τη διάρκεια της οποίας καταστράφηκαν όλες οι καλλιέργειες. Το 1833, οι καλλιεργητές του νησιού άρχισαν να ανοικοδομούν τους οπωρώνες και να φυτεύουν νέα δέντρα. Η Αφοί Καρδασιλάρη, που ιδρύθηκε το 1862, άρχισε να εξάγει φρούτα στη Ρωσία σε μικρά ξύλινα κουτιά. Κάθε φρούτο ήταν ξεχωριστά τυλιγμένο σε ειδικό χαρτί και μια αφίσα τοποθετούνταν επάνω από την ανώτερη στρώση, βοηθώντας να εδραιωθεί η μάρκα.

Η σύγκρουση σταμάτησε για άλλη μια φορά την παραγωγή στη Χίο, καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος άπλωσε τη σκιά του. Κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, οι εξαγωγικές δραστηριότητες του νησιού σταμάτησαν και όλα τα φρούτα προορίζονταν μόνο για τον γερμανικό στρατό. Ως τοπικός εκπρόσωπος του Γερμανού εμπόρου φρούτων, Sefel και Smith, η Αφοί Καρδασιλάρη αναγκάστηκε να παραδίδει όλα τα φρούτα στο γερμανικό στρατό. Μετά τον πόλεμο, οι εξαγωγές φρούτων συνεχίστηκαν για άλλη μια φορά.

Η Cardassilaris Family ευχαριστεί τον Γεώργιο Μουτσάτσο για την ενδελεχή έρευνα και τα βιβλία του σχετικά με τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται στη Χίο.